Historie Svatomartinského vína
Svátek svatého Martina bývá s napětím očekáván nejen kvůli pranostice s bílým koněm. 11. listopadu se totiž otevírají první láhve vína pocházejícího z podzimní sklizně. A pokud se mladé svatomartinské víno vyvede, znamená to, že bude kvalitní celý ročník.
Oslavy provázející uvedení Svatomartinského na trh nejsou žádnou novinkou posledních let. Již z dob císaře Josefa II. pochází tradice začínat na svatého Martina s výčepem nového vína. Tehdy totiž končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba. Její pokračování na další rok se poté dojednávalo při skleničce v té době již jiskrného vína, se kterým se mohlo také poprvé přiťuknout.
Svatomartinské hody byly časem hodování a bujného veselí. Vždyť je to období, kdy sklizeň již byla v bezpečí pod střechou a za dveřmi už čekal klidný Advent s předvánočním půstem. A tento příjemný zvyk dobrého jídla a pití přetrval do dnešní doby, kdy lidé rádi v době vrcholícího podzimu využijí příchodu mladého vína jako příležitosti pro pobavení a setkání s přáteli.
Poptávka po Svatomartinském se každým rokem zvyšuje. Zatímco v roce 2006 přišlo na trh asi 350 000 lahví, v roce 2007 to už bylo přes 600 000 lahví. Ročníku 2008 šlo do prodeje dokonce víc než 700 tisíc lahví (276 tisíc bílého, 192 tisíc růžového a 265 tisíc lahví červeného vína).
Svatomartinská vína se u nás každoročně otevírají 11.11. v 11:00 hodin.
Svatomartinské víno
Jedenáctý listopadový den kdy přijíždí Martin na bílém koni a přiváží s sebou první víno roku – nejen bílé, ale i červené a růžové. Třebaže se zdá, že si vinaři vymysleli nový svátek, není to tak. Svatomartinské víno má dlouhou tradici.
Vždycky platilo, že novým vínem si je možné poprvé připít na svátek sv. Martina, který oznamuje konec sklizně a završení vinařského roku.
Právě tuto tradici se snaží obnovit Vinařský fond České republiky, který vnesl do uvádění mladých vín na trh pravidla. Zavedl ochrannou známku Svatomartinské, kterou mohou využít všichni registrovaní vinaři v České republice, pokud splní předepsané podmínky. Ty určují, z jakých odrůd smí být víno vyrobeno a jaký má mít charakter.
Než se svatomartinská vína dostanou do obchodů, jsou posouzena nezávislou komisí, která ohodnotí, zda odpovídají požadavkům. Pokud ano, může vinař na etiketě a na záklopce použít ochrannou známku Svatomartinské.
Ta by měla být pro zákazníka zárukou toho, že víno je takové, jaké by mělo být. Suché, lehké, svěží, s nízkým obsahem alkoholu (kolem 12 %), s výrazným ovocným charakterem, může mít i mírný obsah oxidu uhličitého. Povolené odrůdy jsou čtyři – Müller Thurgau a Veltlínské červené rané pro bílá vína, Modrý Portugal a Svatovavřinecké pro růžové a červené.
Úplný seznam svatomartinských vín najdete na www.svatomartinskevino.cz. Je na něm celkem 144 vín (z toho 64 bílých, 26 růžových a 54 červených), která degustátoři vybrali ze 178 přihlášených vzorků.
Mladé víno je určeno k rychlému vypití, do obchodů by mělo přijít nejpozději do konce roku. Tak to požadují i předpisy. Doporučuje se, aby se vypilo nejpozději do jara. Ne že by pak nebylo v pořádku, ale už nebude tak svěží.
Třebaže moravští vinaři nemají rádi, když se svatomartinské víno často srovnává s Beaujolais nouveau, snaží se popularitu francouzského mladého vína, kterým se na celém světě slaví příchod nového ročníku, překonat.
Statistiky ukazují, že zájem o svatomartinské každým rokem stoupá, za pár let bude Beaujolais nouveau jen doplňkovou záležitostí, protože poptávka po svatomartinském víně se každým rokem zvyšuje o sto procent.
Svatomartinské: co je zač?
Ø první víno ročníku, s kterým si podle tradice mohou vinaři přiťuknout poprvé na sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin Ø může být bílé, růžové a červené Ø vyrábí se z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Modrý portugal a Svatovavřinecké Ø je lehké, svěží, s nižším obsahem alkoholu, s vyváženým poměrem cukrů a kyselin Ø vypít by se mělo nejpozději do jara |